Dronten Leeft
27 september 2022 03:18
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

75 jaar bevrijding: Bevrijdingsfestival in Gemeente Dronten

Vier de vrijheid met muziek, gedichten & veel gezelligheid.

Op 5 mei vieren we 75 jaar Bevrijding. Dit jaar zal het Stadscentrum SuyderSee in Dronten omgetoverd worden tot de festivallocatie van het Bevrijdingsfestival in de Gemeente Dronten. Dit festival wordt georganiseerd door STADronten in samenwerking met de evenementen stichtingen De Klokbeker uit Swifterbant en De IJsvogel uit Biddinghuizen en is mede mogelijk gemaakt door gemeente Dronten en diverse sponsoren.

Alle inwoners van de gemeente Dronten zijn van harte uitgenodigd om naar het centrum van Dronten te komen voor dit speciale jubileumfeest. Naast de diverse culturele en maatschappelijke activiteiten in het centrum komen verschillende regionale acts het festival bezoeken. Het festival is gr atis toegankelijk voor iedereen!

Het festivalterrein in Stadscentrum SuydeSee is opgedeeld in drie delen: het Havenplein is het Culturele plein, op het Meerpaalplein staat het hoofdpodium en de overdekte Redepassage heet op 5 mei de “Passage van de Vrijheid”.

Het Havenplein: Culturele plein

Het Havenplein, bij Moellies en de HEMA, is omgetoverd tot het “Culturele Plein” op 5 mei. Op het Havenplein staat een podium waar diverse koren optreden, afgewisseld met voordrachten van gedichten en optredens van Amplifier.
Amplifier is een Triple E Coverband: Energiek, Enthousiast en Explosief. Meebrullen met de Nederlandse hits en meehossen op 80’s en 90’s, meespringen op de 00`s alles komt in rap tempo voorbij! De band komt uit Dronten en won in 2016 ‘The Battle of the Bands’. Amplifier trad vorig jaar op tijdens het Havenpleinfestival.

De muziek wordt afgewisseld met voordrachten van gedichten. Deze gedichten zijn gemaakt door leerlingen van het voortgezet onderwijs in Dronten. De bibliotheek heeft in het verleden in de Week van de Poëzie al een aantal keren een gedichtenwedstrijd georganiseerd voor de scholen. De editie van dit jaar heeft als thema 75 jaar Bevrijding. Leerlingen krijgen de uitdaging om een gedicht of voordracht te schrijven met als thema “75 jaar Vrijheid”. Een deskundige jury beoordeelt alle gedichten en maakt een selectie om te worden voorgedragen tijdens het Bevrijdingsfestival. De gedichtenwedstrijd wordt georganiseerd door de FlevoMeer Bibliotheek.

De optredens op het Havenplein zullen plaatsvinden van 14:00 uur tot 00:00 uur. De exacte programmering wordt nader bekend gemaakt op de website www.stadronten.nl.

Meerpaalplein: Hoofdpodium

Het “Q-cape hoofdpodium” staat opgesteld op het Meerpaalplein. Q-cape is één van de hoofdsponsoren van het festival en levert jaarrond de hoogste kwaliteit biologische peen, uien, pompoenen en aardappelen aan retail, groothandel en cateringbedrijven.
Op het Q-cape podium vinden van 14:00 uur tot 20:00 uur doorlopend muziekoptredens plaats. Een bekende regionale DJ zal de middag- en avondprogramma presenteren. De exacte programmering wordt nader bekend gemaakt op de website www.stadronten.nl.

Het bevrijdingsvuur wordt vanuit Wageningen verspreid door heel Nederland. Het bevrijdingsvuur zal door de loopgroep van Atletiekvereniging Flevo Delta naar Dronten worden gebracht en de vuurschaal op het plein zal worden ontstoken.

Redepassage: Passage van de Vrijheid

De Redepassage wordt de “Passage van de Vrijheid” voor één dag. In het overdekte gedeelte van Winkelcentrum SuyderSee wordt een vredeslunch georganiseerd. Er kunnen circa 200 Drontenaren aan deelnemen. Tijdens de lunch kan er worden gedebatteerd over de vrijheid en misschien wel herinneringen worden opgehaald. Bekende Drontenaren en mogelijk een aantal Veteranen zullen hierbij aanwezig zijn voor een speeddate. De lunch wordt verzorgd in samenwerking met Vereecken Fruit en Keurslager Klaver. De organisatie van dit geheel is in handen van De Rotary Dronten.

Voor de kinderen tot 12 jaar zijn er diverse spelactiviteiten te doen tijdens het bevrijdingsfestival zoals kinderspellen, theater en ook natuurlijk muziek.

De plaatselijke horeca zal de terrassen voorzien van alle gemakken zodat niemand iets te kort hoeft te komen.
Mensen ontmoeten elkaar op het Bevrijdingsfestival in de Gemeente Dronten. Ga met elkaar in gesprek en vertel wat dit voor jou betekent, vier de vrijheid en geef daarmee de vrijheid door!

Namens STADronten wensen wij u allen een hele fijne feestdag toe.

Voor het volledige programma kijk op www.stadronten.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Wij werken samen met
Recreatie
Zorg & Gezondheid
Sport
Economie
Voedsel & Lifestyle
Wonen
Duurzaamheid
Media & cultuur
Techniek
Vacatures
Scroll to Top