Dronten Leeft
27 september 2022 03:14
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

De Culinaire Smederij

Marielle van Haneghem-Peze uit Dronten organiseerde met behulp van Samen Actief twee jaar achter elkaar een Culinaire Smederij in woonwijk De Gilden met als bedoeling de bewoners uit de nieuwbouwwijk bij elkaar te brengen. Een speelveldje en smakelijke zelfgemaakte gerechten moesten daarvoor zorgen. Hoe dat in z’n werk ging, lees je hier.

Idee

“Mijn vrouw en ik waren net in De Gilden komen wonen en ik merkte op dat wij en buurtgenoten een beetje op hun eigen eilandje bleven plakken. Veel mensen hebben het druk met werk en met het gezin. Dat zorgt voor routine, wat fijn is, maar we hebben de neiging om daar vast in te blijven zitten. En als we dan tijd hebben, zoeken we ontspanning verder van huis of ploffen we op de bank met de telefoon. Terwijl als je even om je heen kijkt en stil staat in eigen buurt, je dat zoveel kan opleveren. Op een avond in 2018 vroeg ik me in bed af hoe ik de drempel kon verlagen om meer met elkaar in contact te komen. Het idee ontstond om met de buurt gerechten te maken en gewoon gezellig met elkaar te praten. Ik zag wel waar het schip strandde.”

Voorbereiding 

“De volgende ochtend had ik de uitnodigingen al uitgedraaid en de gemeente om hulp gevraagd bij het organiseren van de Culinaire Smederij. De gemeente verwees mij door naar de dames van Samen Actief. We kregen budget voor de tafels, stoelen en het springkussen. Verder hielpen ze ons bij het invullen van de formulieren en gaven ons advies over veiligheid. De kinderen moesten natuurlijk veilig kunnen spelen. Daarvoor moet je bijvoorbeeld de weg afzetten als je niet een grasveld tot je beschikking hebt. Je moet met zoveel dingen rekening houden, dan is het fijn als er een professional langs de zijlijn staat.”

Uitvoer

“De eerste editie van de Culinaire Smederij was een groot succes. Er waren ruim 70 mensen aanwezig. Voor mij was het wel stressvol. ‘Gebeurt alles volgens planning?’ ‘Wat moet er nog gebeuren?’ Ook hadden andere buurtbewoners vragen. Ik heb toen niet echt achterover kunnen leunen. De tweede keer heb ik hulp ingeschakeld van de buren. Toen kon ik wat meer genieten en écht luisteren naar wat m’n buren te vertellen hadden. Daarom wil ik anderen ook adviseren om hulp te vragen. Je raakt soms toch het overzicht kwijt. En dat lijkt misschien moeilijk, maar je zult merken wanneer je je buurtgenoten over je idee vertelt, ze graag willen helpen. Mensen wachten liever eerst af, voordat ze zelf iets op poten zetten. Je moet gewoon die eerste stap zetten en dan raken anderen vanzelf enthousiast. De Smederij heeft mensen zeker bij elkaar gebracht. Je hoeft elkaar niet allemaal leuk te vinden, maar het kan zo maar leiden tot een waardevol contact. Twee buren bleken een gezamenlijke interesse te hebben en hebben na de Smederij samen gesleuteld aan een auto.”

Evaluatie

“Het waren twee hele gezellige dagen en we voelen ons meer met elkaar verbonden. En ik kan sinds de Smederijen ook wat vaker bij mijn buren terecht als ik hulp kan gebruiken. Met jonge kinderen kom je weleens in een situatie terecht dat je een oppas nodig hebt. Omdat je gauw naar de dokter moet bijvoorbeeld. Dan is het fijn dat de kinderen even bij de buren terecht kunnen. Ook hebben buurtgenoten en ik na de Smederijen een buurtcommissie opgezet en kijken we naar hoe we mensen in De Gilden met elkaar in contact kunnen brengen en naar waar behoefte aan is. Ideeën zijn het maken van vogelhuisjes of een wandeling organiseren met de oudere bewoners. Dat is nu opgeschort, maar pakken we op zodra dat veilig is.”

Plan B

“Het burencontact in De Gilden ziet er door de coronamaatregelen wat anders uit. De kinderen spelen wel veel met elkaar en op die manier heb je dan toch wat contact met andere ouders. Zelf ben ik langs boeren in de omgeving gegaan om te vragen of ik ze kon helpen met hun overschotten. Samen hebben we de buurt kunnen voorzien van een bosje tulpen. Dat bracht toch zo’n vrolijkheid. Ook konden bewoners van De Gilden aardappelen kopen. Mijn driejarige dochter op de skelter bracht samen met mij die in zakjes bij de mensen thuis. Dat was echt heel leuk om te doen!”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Wij werken samen met
Recreatie
Zorg & Gezondheid
Sport
Economie
Voedsel & Lifestyle
Wonen
Duurzaamheid
Media & cultuur
Techniek
Vacatures
Scroll to Top