Dronten Leeft
27 september 2022 04:49
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Een goede buur

Een ei lenen, de kattenbak verschonen, de planten water geven of zelfs met elkaar op vakantie. Mensen die zich verbonden voelen met hun buurt en hun buurtgenoten zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijna 30% meer tevreden met hun leven dan mensen die dit gevoel van verbnding minder hebben. Belangrijk dus om een goede band te hebben met je buren. Maar hoe pak je zoiets aan?

Lees hieronder een aantal handige tips. 

1. Iedereen heeft behoefte aan contact. Ook je buren. Doe daarom je best om elkaar te groeten. Daarmee ligt de drempel lager om een praatje te maken. 

2. Over een praatje gesproken, knoop eens een gesprek aan met een naaste buur en toon interesse in hun leven. Dat kan uitstekend tijdens de hond uitlaten bijvoorbeeld. Natuurlijk wel op gepaste afstand. 

3. Kom je net wonen in een buurt? Stel jezelf voor of doe een kaartje in de brievenbus. Nieuwe bewoners kun je verwelkomen door hulp aan te bieden of wat lekkers langs te brengen. 

4. Heb je wat te vieren of ga je iets verbouwen wat voor overlast kan zorgen? Laat je buren dit van tevoren weten, zodat ze er rekening mee kunnen houden. 

5. Heb je zelf last van je buren? Spreek het zo snel mogelijk uit, zodat de situatie niet escaleert. Psycholoog Manon Sikkel adviseert om tijdens zo’n gesprek geen verwijten te maken, maar juist verbetertips te geven om de kans op ruzie klein te houden. 

6. Het kan voorkomen dat jij acuut hulp nodig hebt of de buren juist omhoog zitten. Probeer elkaar te helpen door af en toe pakketjes aan te nemen, de babyfoon in de gaten te houden of de container aan de weg te zetten. Zorg wel het geven en krijgen van hulp een beetje in balans blijft.

Bewonersbudget aanvragen

Inwoners met een goed idee voor hun wijk of buurt kunnen, als dat nodig is, aanspraak maken op het bewonersbudget. Via het bewonersbudget kun je maximaal 500 euro aanvragen. Samen Actief kijkt samen met jou naar de financiële mogelijkheden. 

Dit zijn de spelregels: 

1. Het initiatief verbetert het straatbeeld of draagt bij aan de saamhorigheid. Dit kan door een muziekavond of een moestuin.

2. Jouw activiteit voer je uit met andere buurtbewoners, organisaties en/of instanties. 

3. De buurtbewoners zijn enthousiast over je idee en willen helpen en/of meedenken.

4. Het is niet toegestaan om het budget te gebruiken voor (bingo)prijzen, bedankjes en aanschaf van goederen zoals partytenten en bekers.

Voldoet jouw idee aan bovenstaande voorwaarden? Dan kun je je aanvraag voor het bewonersbudget online aanvragen via www.samenactief.nl/bewonersbudget bij de gemeente met je DigiD. Wanneer je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je vervolgens een ‘zaaknummer’ van de gemeente. Met dit zaaknummer is het nu mogelijk om online declaraties bij de gemeente in te dienen. Samen Actief ontvangt graag een leuk fotoverslag wanneer jouw buurtactiviteit plaatsvindt. Benieuwd naar de initiatieven die al in Dronten zijn georganiseerd? Kijk dan op 

www.samenactief.nl. 

Bron: Samen Actief

Contactgegevens Samen Actief

Samen Actief in wijk en buurt is in het leven geroepen op initiatief van de gemeente Dronten. Wij bieden ruimte aan inspirerende ideeën van bewoners. Initiatieven die de gemeente niet alleen mooier, leuker en beter maken maar ook socialer en toekomstbestendig. Bewoners met een leuk idee voor hun wijk of buurt helpen wij graag verder of om inspiratie op te doen ben je bij ons al aan het goede adres. Neem contact met ons op door te mailen naar samenactief@dronten.nl of te bellen op telefoonnummer 14 0321. Op de website vind je ook het downloadformulier terug om een project aan te melden of het bewonersbudget aan te vragen. 

Contactgegevens Samen Actief Samen Actief in wijk en buurt is in het leven geroepen op initiatief van de gemeente Dronten. Wij bieden ruimte aan inspirerende ideeën van bewoners. Initiatieven die de gemeente niet alleen mooier, leuker en beter maken maar ook socialer en toekomstbestendig. Bewoners met een leuk idee voor hun wijk of buurt helpen wij graag verder of om inspiratie op te doen ben je bij ons al aan het goede adres. Neem contact met ons op door te mailen naar samenactief@dronten.nl of te bellen op telefoonnummer 14 0321. Op de website vind je ook het downloadformulier terug om een project aan te melden of het bewonersbudget aan te vragen. 
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Wij werken samen met
Recreatie
Zorg & Gezondheid
Sport
Economie
Voedsel & Lifestyle
Wonen
Duurzaamheid
Media & cultuur
Techniek
Vacatures
Scroll to Top