Dronten Leeft
27 september 2022 03:28
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Een plek om op te laden

Als ik aankom op Mijn Stukje Natuur begint voor mij de bijzondere ervaring door de geuren, kleuren en geluiden van de vogels. Ik ben dan meteen in een andere wereld en ik voel de kracht van de natuur. Dit heb ik niet eerder zo beleefd”. Ilya is één van de deelnemers van project Mijn Stukje Natuur die geniet van het bijzondere concept: een stukje natuur helemaal van jouzelf. Nederland kent in principe veel natuur waar naar hartenlust mag worden gerecreëerd. Echter zijn daar regels aan verbonden, bijvoorbeeld dat je niet van het pad af mag. Je mag niet in het bos spelen als kind, maar je mag ook niet die ene vogel achternalopen of een paddenstoel beter bekijken. Dat voelt als een gemiste kans, want natuur is zo inspirerend en boeiend, daar wil je meer van weten, zien, voelen, proeven en beleven, daar wil je in zíjn.

“genieten van wat de natuur en de seizoenen brengen”

Initiatiefnemer van Mijn Stukje Natuur is Martine Dubois, de freelance boswachter. Met dit project wil zij voorzien in een behoefte voor mensen die de natuur graag echt van ‘binnenuit’ willen leren kennen. “Van natuur word je gelukkig, is mijn visie” zegt Martine. “Het is niet alleen mijn eigen ervaring dat je blij wordt van natuur en er beter door in je vel gaat zitten, ook onderzoeken hebben veel positiefs uitgewezen. Want als je regelmatig in de natuur vertoeft is dat goed voor je gezondheid en heb je meer concentratie, creativiteit en meer zelfvertrouwen. Dat gun je toch iedereen?!”. 

Deelnemers van het project mogen op hun stukje hun eigen natuur hart volgen. Bomen planten, bloemenweides maken, spelen met de kinderen of gewoon helemaal niets doen, dát kan ook. “Ten eerste geniet ik al van het idee dat ik een eigen stukje bos heb, waar ik naartoe kan gaan wanneer ik dat wil. Dat geeft meteen een positief gevoel. Verder vind ik het heel fijn dat ik kan ‘loslaten’”, beschrijft Ilya haar passie voor haar Stukje Natuur. “Ik ben al jaren fan van tuinieren en een moes tuinieren. Maar tijdens de eerste lockdown merkte ik dat ik vooral behoefte aan rust had, een plek waar ik mezelf kon opladen, en zo ben ik bij Mijn Stukje Natuur terechtgekomen. Normaal gesproken ben ik tijdens het tuinieren bezig met het ontwerp en het wieden van onkruid, dan probeer ik de natuur te ‘controleren’. Maar bij Mijn Stukje Natuur hoef ik in principe niets te doen. Het is vooral genieten van wat de natuur en de seizoenen brengen, al maak ik graag paadjes in het bos en heb ik een grasveldje om te zitten”.

“Van natuur word je gelukkig”

De feestmaand staat voor de deur, maar ook de donkere dagen die door de coronacrises extra donker kunnen uitpakken. Geef jezelf of iemand anders een Stukje Natuur cadeau, want natuur heeft zoveel te bieden, dat is onbetaalbaar.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Wij werken samen met
Recreatie
Zorg & Gezondheid
Sport
Economie
Voedsel & Lifestyle
Wonen
Duurzaamheid
Media & cultuur
Techniek
Vacatures
Scroll to Top