Dronten Leeft
27 september 2022 04:49
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Het begint met een idee

Corina Begeman is beleidsondersteuner Wijkgericht Werken bij de gemeente Dronten. Ze maakt samen met Mirjam Voerman deel uit van het team Samen Actief in wijk en buurt van gemeente Dronten, dat inwoners stimuleert om zich in te zetten voor de verbetering van de leefbaarheid in hun buurt en ondersteunt bij het organiseren van buurtactiviteiten. Door de coronamaatregelen zou je denken dat de aanvragen voor buurtactiviteiten op een laag pitje staan, maar bewoners zijn zich des temeer bewust van hun leefomgeving en ontstaan er mooie nieuwe initiatieven. Volgens Corina typerend voor de solidaire Drontenaren.

Insectenhuisjes bouwen

Samen met haar collega helpt Corina inwoners van Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen bij het opzetten van wijkinitiatieven. Dit doen ze onder andere door mee te denken, delen van kennis en ervaring en de verbinding te leggen met de juiste partners zoals o.a. woningcoöperatie Oost Flevoland Woondiensten, De Meerpaal, Dorpsbelangen, politie en MDF Buurtbemiddeling. Bij wijkinitiatieven kun je denken aan een gezamenlijke moestuin, een spelletjesmiddag of het bouwen van insectenhuisjes. Activiteiten die de leefbaarheid in een wijk of buurt verbeteren en/of zorgen voor meer sociaal contact tussen buurtgenoten. 

Dat is nu wel wat lastiger geworden. “Normaal gesproken werken we op locatie of komen mensen op afspraak bij ons langs. Dat gebeurt tijdelijk niet. Toch krijgen we nog steeds aanvragen binnen”, vertelt Corina. Hier kijkt ze niet raar van op: “We brengen met z’n allen meer tijd thuis door. Dan beginnen dingen in de wijk je op te vallen. Mensen hebben tijd om na te denken over hoe ze hun buurt kunnen opfleuren. Drontenaren die nu contact met ons opnemen, willen bijvoorbeeld informatie over hangende bloembakken of het realiseren van een buurtbankje.”

Klein beginnen

Mensen met een idee voor hun buurt of wijk kunnen via de website van Samen Actief hun project aanmelden. Het team neemt contact op en vaak maken we een afspraak om het plan te bespreken. Voor Corina is het belangrijk dat een idee iets bijdraagt aan de buurt. “Een buurt-bbq is wel heel gezellig en draagt zeker bij aan de leefbaarheid in de buurt, maar hoe mooi is het als je wat blijvends kunt realiseren met elkaar waar je langer plezier van hebt. Wij kijken hoe wij kunnen helpen.” Dat doet Samen Actief op meerdere manieren. Door te helpen met de aanvraag van het bewonersbudget bij de gemeente of de faciliteiten regelen die nodig zijn voor een buurtactie. “Drontenaren die hangende bloembakken in hun straat willen realiseren, krijgen advies over het ophangen. Organiseer je een opruimactie? Dan kunnen wij zorgen voor de prikstokken, vuilniszakken en handschoenen. Er zijn heel veel dingen mogelijk.” Samen Actief helpt betrokken buurtbewoners graag op weg, ook als ze nog geen concrete plannen hebben. “Ideeën hoeven niet gelijk groots aangepakt te worden, je kunt prima klein beginnen.” Een dergelijk project is De Fruitboog, een fruitpluktuin aan de Kruisboog. “Buurtbewoners wilden wat doen met een braakliggend stukje grond dat als hondenuitlaatveld werd gebruikt en wat langzaam is uitgegroeid tot een tuin waar mensen elkaar kunnen treffen en bezig kunnen zijn in de natuur. Waar het ons omgaat is dat initiatieven invulling geven aan ons beleid waar het gaat over naar elkaar omzien en leefbaarheid in de wijken. 

Saamhorigheid

De afgelopen weken zijn er in Dronten veel hartverwarmende gebaren gemaakt door buurtbewoners. Corina merkt op dat er al, voor de corona-uitbraak, veel saamhorigheid in de gemeente bestaat en mensen voor elkaar klaar staan. Dat is volgens haar alleen nog maar toegenomen. “Er zijn hele mooie initiatieven ontstaan, in een wijk in Dronten hebben ze een telefoonnummer beschikbaar gesteld waar mensen zich kunnen melden als ze hulp nodig hebben of behoefte hebben aan een luisterend oor”. Hoewel de mogelijkheden beperkt zijn om een buurtactiviteit te organiseren, staat het team van Samen Actief nog altijd klaar voor Drontenaren met een idee voor hun wijk. “We kijken dan wat we voor bewoners en hun buurtproject kunnen betekenen, zonder dat we daarbij elkaars gezondheid en dat van anderen in gevaar brengen.”

Op elkaar letten

Heb je een idee of zou je ook graag wat willen organiseren in je buurt? Neem dan gerust contact op met Samen Actief van gemeente Dronten via de website www.samenactief.nl. 

Ook kun je bij Samen Actief terecht voor bijvoorbeeld de uitleen van Victor Veilig verkeersmaatjes om bestuurders te attenderen op spelende kinderen in de buurt. Voor nu vindt Corina het belangrijkst dat we in Dronten op elkaar blijven letten: “Denk na over wat je voor een ander kan doen en kijk om naar de mensen in je omgeving.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Wij werken samen met
Recreatie
Zorg & Gezondheid
Sport
Economie
Voedsel & Lifestyle
Wonen
Duurzaamheid
Media & cultuur
Techniek
Vacatures
Scroll to Top