Dronten Leeft
27 september 2022 03:59
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Jong geleerd is oud gedaan

Als kinderen al jong leren omgaan met geld, hebben ze als volwassenen minder kans op geldproblemen. Immers, jong geleerd is oud gedaan! Natuurlijk leren kinderen rekenen en informatievaardigheden op school, maar financiële educatie heeft nu nog geen vaste plek in het onderwijs. Om scholen en ouders te helpen bij de financiële educatie van kinderen, organiseert Wijzer in geldzaken ieder jaar de landelijke ‘Week van het geld’, dit jaar van 23 maart t/m 27 maart.

In deze week geven medewerkers van onder meer banken, verzekeraars en gemeentelijke kredietbanken ruim 5.000 gastlessen en workshops op basisscholen door het hele land en kunnen scholen en ouders met gratis lesmateriaal aan de slag.

WhatsApp-fraude, cybercrime en goudstaven

“Afgelopen jaar hebben we met meer dan 2000 collega’s gastlessen verzorgd op basisscholen!”, vertelt Jamie Duijvestijn van de Rabobank.

‘Waar liggen de goudstaven?’

“Als je op de basisschool al kennis maakt met geld en financieel bewuster wordt, dan heb je daar later profijt van”, vervolgt Jamie. “Het is namelijk de basis van financiële zelfredzaamheid. Daarom vinden wij het ook heel belangrijk om onze bijdrage daaraan te leveren. Dat doen we trouwens niet alleen tijdens de Week van het geld, maar ook met andere programma’s. Zo geven Rabobankmedewerkers het hele jaar door op basis- en middelbare scholen gastlessen ‘Veilig omgaan met Geld’. Met onderwerpen als: veilig omgaan met je pinpas, WhatsApp-fraude, cybercrime en meer. Maar we hebben ook de Rabo PinPin zakgeld-app ontwikkeld, een app voor kinderen en hun ouders, waarin kinderen op spelende wijs leren omgaan met geld. Daarnaast nodigen we scholen regelmatig uit om met hun leerlingen een kijkje in de bank te komen nemen. Dat vinden ze vaak heel spannend; vooral de kluis. Als die enorme deur dan eindelijk opengaat wordt er vaak teleurgesteld gevraagd: ‘Waar liggen de goudstaven?’”, lacht Jamie.

Cash Quiz

Tijdens de gastlessen in de Week van het geld staat De Cash Quiz centraal. Hierin strijden leerlingen in teams tegen elkaar en moeten ze vragen beantwoorden over onderwerpen als geldbezit, verleidingen, geldgrenzen en -mogelijkheden. “Ik was vorig jaar best wel verrast hoeveel ze al wisten”, vertelt Jamie. Zo kon groep 6 mij al heel goed uitleggen wat een bank allemaal doet. Dat ze bijvoorbeeld leningen verstrekken voor een huis of als je iets groots wilt kopen. Maar ook dat je daar vooral bewust mee om moet gaan want je moet het allemaal terugbetalen met rente. Het grappige is dat het je eigen werk weer even helemaal terug naar de basis brengt. Het dwingt je om weer even stil te staan bij dingen die vanzelfsprekend zijn geworden.”

Fix je Risk

Niet alleen bankmedewerker en docenten vertellen kinderen tijdens deze week over geldzaken, ook medewerkers van verzekeringsmakelaars en -maatschappijen verzorgen gastlessen op basisscholen. Door middel van het interactieve spel Fix je Risk maken kinderen uit groep 7 en 8 kennis met verzekeren en begrippen als risico, kans, impact en premie.

“Ze hadden echt honderdeneen vragen. Grappig genoeg gingen veel over fraude”

Paul-Jan van Rooijen van Meijers Assurantiën geeft ook dit jaar weer een gastles op de St. Jozefschool in Amsterdam. “Het is belangrijk dat je kinderen wegwijs maakt met onderwerpen als: wat is geld, wat zijn risico’s en hoe ga je er mee om”, vertelt Paul-Jan. “Als je op jonge leeftijd al over dit soort zaken nadenkt, dan heb later wat meer bagage om bewuste keuzes te maken. Daarbij is het ook gewoon heel leuk om je expertise te delen met opgroeiende kinderen.”

“De interesse van de kinderen was veel groter dan ik gedacht had”, vervolgt Paul-Jan. “Ze hadden echt honderdeneen vragen. Grappig genoeg gingen veel over fraude. Dat is blijkbaar een heel spannend onderwerp. Maar ook vragen die ik niet direct had verwacht als: ‘Wat gebeurt er als iets gestolen wordt, wat krijg je dan terug?’, ‘Wat gebeurt er als een auto of iets anders weer wordt teruggevonden terwijl je al geld hebt gehad?’ en ‘Kan een verzekeraar ook failliet gaan en krijg je dan wel geld als je woning afbrandt?’”

“De verzekerde billen van Jennifer Lopez zorgden voor veel gegiechel”

“Ook dingen die uitzonderlijk zijn om te verzekeren spraken ze erg aan. Zoals de benen van de voetballer Ronaldo. Veel wisten al dat hij die voor ongeveer 150 miljoen heeft verzekerd. De verzekerde billen van Jennifer Lopez zorgden voor veel gegiechel. Ik verheug me enorm op de gastles van dit jaar”, zegt Paul-Jan lachend.

Goed omgaan met geld is goud waard

Tijdens de tiende editie van de Week van het geld 2020 praten leerlingen op duizenden scholen over omgaan met geld met dit jaar als thema: ‘Goed omgaan met geld is goud waard’. Het staat voor goed nadenken, bewust kiezen en de weg weten naar mensen en organisaties die je kunnen helpen.

Meer info, gastlessen en lesmateriaal

Wil je een gastles geven of aanvragen? Of zoek je lesmateriaal en leuke opdrachten om te downloaden voor op school of thuis? Kijk dan op weekvanhetgeld.nl.
Let op! Banken organiseren de gastlessen via bankvoordeklas.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Wij werken samen met
Recreatie
Zorg & Gezondheid
Sport
Economie
Voedsel & Lifestyle
Wonen
Duurzaamheid
Media & cultuur
Techniek
Vacatures
Scroll to Top