Dronten Leeft
27 september 2022 04:09
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Solliciteren doe je (niet) zo

Het is al lastig genoeg. Wat zet ik nu weer in die brief? Wat is wel of niet slim om te benoemen? Kan deze foto op mijn cv? Ik hoor iedereen over een leuk cv-template, maar waar kan ik die vinden? Allemaal vragen die op je afkomen wanneer je gaat solliciteren. Wij spraken Margot Banus van het UWV WERKbedrijf voor tips & tricks en do’s & don’ts .

De tijd van super_cynthia92@msn.nl is voorbij

“Voor zowel je cv als je brief geldt één absolute stelregel: Doe moeite!”

Veel gemaakte fouten

“Je gelooft het misschien niet, maar wat wij nog steeds vaak zien is dat mensen een standaard cv maken en die bij elke sollicitatie weer gebruiken, zonder deze aan te passen. Nou ga je het tegenwoordig sowieso al niet redden met alleen cv sturen, maar daarbij moet je ook zorgen dat je cv altijd aansluit bij de vacature én de organisatie. Dat geldt overigens ook voor je motivatiebrief. Verdiep je in de organisatie, de branche, functie en de setting. Pas je schrijfstijl daar op aan en kijk welke werkervaring het beste aansluit bij de betreffende functie en licht die eruit. Die aansluiting kan zitten in je werkervaring, opleiding, afstudeerrichting, vrijwilligerswerk en zelfs hobby’s. Kijk daarbij door de bril van de werkgever; wat wil hij horen en wat voeg jij toe aan dat wat ze vragen? Voor zowel je cv als je brief geldt één absolute stelregel: Doe moeite! Want dat is in één oogopslag te zien en anders beland je toch direct op de nee-stapel.

Opsommen is niet voldoende

Dit lijkt ook een open deur, maar ik zie het nog heel vaak voorbijkomen; het opdreunen van containerbegrippen in een brief of cv. Het heeft geen zin om te zeggen: ik ben een doorzetter, pro-actief, sociaal, enzovoort. Dat zijn lege termen. Zorg dat je juist omschrijft waaruit dit blijkt, noem voorbeelden en situaties die dat bevestigen. Doe dit in je brief, maar ook in je cv. Meldt bijvoorbeeld niet alleen je functie bij je werkervaring, maar geef ook kort je taken en verantwoordelijkheden aan.

“Het eerste wat een werkgever of recruiter doet is jou Googelen”

Online presence

Ook je netwerk wordt steeds belangrijker bij solliciteren, en dan met name je online-netwerkt. Dat heeft twee kanten. Zo is LinkedIn een goed platform om vacatures te zoeken en jezelf te vermarkten. Maar ook daarin moet je wel goed kijken hóé je dat doet. Ik krijg wel eens een berichtje van iemand via LinkedIn met alleen de tekst: ‘Ik zoek dit of dat, kun je me helpen?’. Tja, zo kort door de bocht werkt het niet. Ook hier geldt dat je moeite moet doen als je iets wilt bereiken. Het mooiste is een warme introductie. Daar bedoel ik mee dat je in je (LinkedIn-)netwerk moet kijken of je iemand kent die je kan introduceren bij een mogelijke werkgever. Aan de andere kant moet je erg bewust zijn van je online-presence zoals ze dat tegenwoordig noemen. Het eerste wat een werkgever of recruiter doet is jou Googelen. Dus als je Facebookprofiel volstaat met partypictures en bikinifoto’s komt dat niet zo professioneel over. Scherm daarom je social media af!

“De tijd van super_cynthia92@msn.nl is voorbij en komt niet professioneel over”

Absolute no-go’s

Bij de absolute no-go’s – en ja dit zien we nog geregeld – hoort met stip de ‘foute foto’ op je cv of LinkedIn. Een foto in badkleding, met zonnebril of Snapchatfilter kan gewoon niet. Verder zijn de tenenkrommende e-mailadressen een no-go. De tijd van super_cynthia92@msn.nl is voorbij en komt niet professioneel over. Zorg daarnaast dat je geen spel- en/of typefouten in je brief of cv hebt staan. Laat het altijd door een ander checken. Schrijf ook geen lange lappen tekst. Dat nodigt niet uit om te lezen. Houdt het kort, beknopt en gebruik actieve werkwoordvormen. Een brief mag niet meer dan een kantje lang zijn en je cv liever ook niet. En als laatste: praat nooit negatief over je (vorige) werkgever, niet in je brief, niet in je gesprek en niet op social media.”

Verdere tips

  • Canva.nl is je vriend: Een standaard witte cv is verledentijd. Tegenwoordig maak je flitsende creatieve lay-outs met kleur, illustraties en icoontjes. Op Canva.nl kun je uit verschillende kant-en-klare templates kiezen voor je cv of briefhoofd.
  • Profielschets in cv: Schrijf een korte alinea waarin je jezelf introduceert, zo krijgt de werkgever al een idee over jou zonder je motivatiebrief te lezen.
  • Bellen: Bel altijd achter je sollicitatie aan. Dan blijf je beter hangen. Bedenk een aantal inhoudelijke vragen over de functie of over het bedrijf en pak de telefoon.
  • Comic Sans is niet een lettertype waar je serieus mee genomen wordt. Arial, Verdana of Calibri is een professionelere keuze.
  • Alles gecheckt? Sla je brief dan als pdf-bestand op. Hierdoor kan er niets meer verspringen in de opmaak.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Wij werken samen met
Recreatie
Zorg & Gezondheid
Sport
Economie
Voedsel & Lifestyle
Wonen
Duurzaamheid
Media & cultuur
Techniek
Vacatures
Scroll to Top