Dronten Leeft
7 december 2022 11:13
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Waarom je juist nu moet verduurzamen

De coronacrisis brengt veel onzekerheid met zich mee. ‘Heb ik straks nog een baan?’, ‘Hoe lang kan ik mijn woonlasten nog betalen?’, ‘Ga ik investeren of juist niet?’. Hierdoor gaan we anders om met onze uitgaven, omdat we niet weten wat de toekomst brengt. Het verduurzamen van je huis lijkt nu misschien een buitensporige onderneming, maar op de lange termijn houd je hiermee grip op je uitstoot én je kosten.

Eigen houding

De maatregelen om de coronacrisis onder controle te krijgen hebben effect gehad: de COVID-19 besmettingen nemen af en de zorg staat minder onder druk. Ook hebben de maatregelen positieve gevolgen voor het milieu. Omdat er minder woon-werkverkeer is, berekende het Planbureau voor de Leefomgeving dat we bijna 30% minder Co2 uitstoten dan in 1990. Velen hebben de tijd gekregen om naar de ruimte om hen heen te kijken en naar hun eigen houding ten aanzien van het milieu. We zien dat terug in de drukbezochte bouw- en tuincentra om verbeteringen in en rondom het huis aan te brengen en aan peilingen zoals die van Vereniging Eigen Huis. De belangenvereniging van huiseigenaren meldt dat 30% van de woningbezitters door de coronacrisis bewuster is gaan kijken naar hun verbruik. Volgens een groep hoogleraren en economen is nu dan ook het moment voor burgers en overheden om door te pakken met duurzame initiatieven. 


Van isolatie tot stand-by killers

Duurzame oplossingen zijn er voor iedereen. Er zijn mogelijkheden voor huiseigenaren, huurders en voor elk budget. Je kunt bijvoorbeeld voor een ontwerp van de nieuwe badkamer kiezen voor een interieurarchitect die materialen hergebruikt of voor een aannemer gaan die voor de isolatie van je huis alleen met vakmannen uit de regio werkt.  Verder kun je je kosten op een makkelijke en snelle manier verlagen door ledverlichting te gebruiken en standby-killers aan te schaffen. Wil je verder met het verduurzamen van je woning? Kijk dan op www.milieucentraal.nl of neem contact op met je bank of gemeente voor de mogelijkheden van een energiescan. Na het invullen van een (online) vragenlijst, krijg je advies over energiebesparende maatregelen. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Wij werken samen met
Recreatie
Zorg & Gezondheid
Sport
Economie
Voedsel & Lifestyle
Wonen
Duurzaamheid
Media & cultuur
Techniek
Vacatures
Scroll to Top