Dronten Leeft
27 september 2022 04:09
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

“Wij leggen verbindingen, bieden een luisterend oor en ondersteunen als het nodig is”

Het Jeugd- en Jongerenwerk van De Meerpaal is er voor alle jongeren uit de gemeente Dronten. De jongerenwerkers zijn daar waar jongeren zijn:
op straat, thuis, in jongerencentra of uitgaansgelegenheden, op school of op het werk. Zij hebben een unieke publieke pedagogische functie: ze stimuleren de persoonlijke én sociale ontwikkeling van jongeren, behartigen hun belangen en geven grenzen aan.

Jeugd- en Jongerenwerk voor alle Drontense jongeren 

Het werk betekent voor jongerenwerkers Machiel Vellema en Michelle Knol veel meer dan alleen activiteiten organiseren voor de doelgroep. “We zijn er voor de jongeren die daar behoefte aan hebben”, aldus Machiel. Door letterlijk aanwezig te zijn in de leefwereld van deze doelgroep lukt het de jongerenwerkers om met ze in contact te komen. “Binnen het jongerenwerk praten we allang niet meer over probleemjongeren”, aldus Machiel. “Ouderen die hulp of ondersteuning nodig hebben, noemen we toch ook geen probleemvolwassene? Het is zo tegenstrijdig: terwijl jongeren nog volop in ontwikkeling zitten, verwachten we als maatschappij wel enorm veel van ze. Ik ben van mening dat we al die verwachtingen lekker moeten laten varen, die leggen we onszelf al genoeg op. Bij het jongerenwerk focussen we ons liever op talenten. Door te werken aan de talenten van jongeren, werk je met perspectief. Dit geeft jongeren veel meer ruimte en motivatie om dingen aan te passen. En natuurlijk kijken we niet weg van problemen, maar daarin zijn wij om te ondersteunen.”

“Als je er met een verkeerde houding in gaat,
ben je snel klaar.”

Als jongerenwerker is het belangrijk om in de leefwereld van de doelgroep te zitten, er letterlijk te zijn. “Vaak begint het eerste gesprek losjes, niet te serieus”, vertelt Michelle. “Als het eerste contact is gelegd, bouwen we dit uit. Ontmoetingsplekken worden vaker bezocht waardoor het steeds vanzelfsprekender wordt dat je er bent. We werken vanuit eerlijkheid en betrouwbaarheid.” Als jongerenwerker is het belangrijk dat je jezelf blijft en goed kijkt en luistert naar wat er gebeurt. Machiel: “We zijn oprecht geïnteresseerd in wat er speelt. Ook al kijk je met een professionele pet mee, met een houding van ‘ik ga het je wel even vertellen’ ben je snel klaar. Dit past namelijk totaal niet bij de jongeren. Die zijn juist bezig met het vormen van een eigen mening en aan het ontdekken wat werkt. Door die ruimte ook echt aan jongeren te bieden, staan ze open voor ondersteuning als ze er even niet uitkomen.”

“Ook eenzaamheid
onder jongeren speelt
een grote rol.”

De online leefwereld van jongeren was voor de jongerenwerkers al een belangrijke vindplaats, maar in tijden van de coronacrisis is dit alleen nog maar groter geworden. Het verschil met een jaar geleden is groot. Michelle: “Waar ik voorheen een paar uur per week online actief was, is dit inmiddels bijna de helft van mijn werktijd geworden.” Door actief te zijn op kanalen als TikTok, Instagram en Whatsapp weten ze nog steeds contact met de jongeren te onderhouden. Het werk is eigenlijk altijd aan verandering onderhevig, maar de huidige situatie vraagt net wat meer creativiteit en aanpassingsvermogen dan normaalgesproken. “Ook jongeren zijn zoekende in deze tijden”, vertelt Machiel. “Huidige vraagstukken komen meer onder druk te staan doordat er simpelweg minder ruimte is voor afleiding. We horen veel over eenzaamheid onder ouderen, maar dit thema is ook onder jongeren pijnlijk actueel. Met het project ‘ZamenEén’ zijn we hard bezig dit terug te dringen. Als er jongeren zijn die hierover hun verhaal willen delen of die graag anderen willen ondersteunen, dan komen we graag met ze in contact.”

“We zijn ervoor om een spiegel voor te houden,
geen opgeheven vinger.”

Michelle: “Ons werk is als een soort wandeling. Je loopt een tijdje met iemand mee – soms lang, soms kort, of soms met flinke heuvels. Iedereen heeft wel eens hulp of ondersteuning nodig bij iets. Maar ik vind het wel belangrijk dat we onderweg dingen leren zodat we verder komen. En dat hoeft echt niet in één keer goed te gaan, soms heeft iets gewoon wat langer tijd nodig.” Voor sommigen lijkt het werk van de jongerenwerkers misschien onzichtbaar, maar juist die onzichtbaarheid maakt dat ze zichtbaar zijn. “We mengen ons in groepen in plaats van dat we onszelf erbuiten plaatsen en doen waar we goed in zijn: verbindingen leggen en een luisterend oor of ondersteuning bieden daar waar het nodig is. Door laagdrempelig contacten aan te gaan en vertrouwensbanden op te bouwen kunnen we vroegtijdig kansen en behoeftes signaleren en risico’s of problemen opsporen. We houden ze een spiegel voor, geen opgeheven vinger. En ondanks dat we graag ondersteunen, is toch wel het mooiste compliment als jongeren ons niet meer nodig hebben.”

Kom jij graag in gesprek met één van onze jongerenwerkers?
Ze staan graag voor je klaar!


 

Klik op het programmaoverzicht om deze te vergroten…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Wij werken samen met
Recreatie
Zorg & Gezondheid
Sport
Economie
Voedsel & Lifestyle
Wonen
Duurzaamheid
Media & cultuur
Techniek
Vacatures
Scroll to Top